От всички 100, едва 25 бежанци са започнали нискоквалифицирана работа в Свищов

До 31 май правителството трябва да намери места за над 25 хил. бежанци от хотелите

05.05.2022 | 20:05 Редактор: Ваня Кузманова

До края на май правителството трябва да намери места за над 25 хил. украински бежанци, които сега са настанени в хотели, заяви председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Междувременно правителството обмисля вариант да плаща здравните осигуровки на всички, получили временна закрила, за три месеца.

В кризисният център в Свищов са настанени над 100 бежанци, сред тях е ѝ Кристина Верикова от Одеса, самотна майка на две деца. По образование е културолог, но не може да започне работа, тъй като няма кой да гледа малките ѝ деца. 

"Условията са хубави, мислех да диря работа онлайн, докато той спи, да правя нещо. Финансовото ми положение е тежко, хранят ни, но да купиш нещо на децата", каза бежанката Кристина Верикова. 

От всички 100, едва 25 бежанци са започнали нискоквалифицирана работа в Свищов. 

"За да започнат работа по определени специалности трябва легализиране на дипломите от Министерство на образованието, но има трудности от Министерството на образованието в Украйна, да бъдат издадени такива копия заверени", посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.  

Повечето от бежанците са с нередовен здравен статус. Така нито могат да започнат работа, нито децата им да бъдат приети в ясли и градини. 

"Те са записани при личния лекар, личният лекар получава след няколко часа уведомление, че даденото лице е с прекъснати здравно-осигурителни права", допълни Генчо Генчев. 

Именно заради това държавата обмисля да плати осигуровките на бежанците, а за децата и възрастните да е безсрочно до края на статута им. 

"Тече подготовката за приключване на фаза 1 за настаняване в хотелите към 31 май над 1000 места за настаняване, как да бъдат прехвърлени към други места. Подготвени и налични са над 33 хил. ведомствени жилища и места", Марияна Тошева от Държавната агенция за бежанците.  

От местната управа в Свищов обаче до момента нямат никакви указания как да действат след 31 май. 

Начинът, по който ние ще процедираме, товарим ги на няколко автобуса и ги стоварваме в кризисни центрове на държавата", каза кметът на Свищов.  

Повечето бежанци в Свищов ще изчакат до последния момент, за да решат дали ще останат в България или ще се приберат по домовете си. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК