Има 33 000 места за бежанци в държавни бази, десетки хиляди трябва да напуснат хотелите

Към 31 май всички хотели, които са заявили, че ще посрещат туристи, трябва да бъдат освободени

05.05.2022 | 14:27 Редактор: Елеонора Танева
Има 33 000 места за бежанци в държавни бази, десетки хиляди трябва да напуснат хотелите

До този момент държавата е осигурила 33 000 места във ведомствени бази за настаняване на украински бежанци след 31 май, когато трябва да напуснат хотелите. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя уточни, че до този момент в хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна.

Към 31 май всички хотели, които са заявили, че ще посрещат туристи, трябва да бъдат освободени, заяви тя и допълни, че до края на месеца трябва да бъдат осигурени и още места.

По данни на агенцията до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души. 

Министерският съвет се обсъжда постановлението, с което на всички граждани от Украйна, получили статут за временна закрила, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца.

"След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система. За децата и възрастните държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки до края на временната закрила, информира Величкова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК