България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Местят украинските бежанци в зимните курорти, Банско може да приюти минимум 10 хил.

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева от Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт

04.05.2022 | 08:13 Редактор: Здравко Черкезов

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон. 

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", изтъкна още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК