Каква ще бъде съдбата на украинските бежанци след спирането на парите за хотелиерите?

Само по Южното Черноморие те са над 40 000

02.05.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Какво ще се случи с украинските бежанци, настанени по морето, след като в края на май държавата спре да плаща на хотелиерите за тяхното настаняване? Само по Южното Черноморие те са над 40 000.

Оказва се, че държавните бази по морето все още не са готови. Обмисля се също вариант те да бъдат прехвърлени във вече празните хотели в зимните курорти.

Украинските бежанци, настанени в Китен и Приморско, вече са повече от местното население - 6 600 души при малко над 5000 жители на двете морски градчета. Повече от тях са настанени в частни хотели.

След 31 май държавата обаче спира да плаща по 40 лв. за тяхната издръжка и те трябва да напуснат базите. Хотелиери настояват да се удължи програмата.

"Ако тази програма спре, има желаещи, които са доволни, искат да останат и имат възможност да плащат, но са малко от тях. Те знаят, че трябва да напуснат и питат какво ще се случва, но ние не можем конкретно да дадем отговор, защото и за нас не е ясно", коментира хотелиерът от Китен Михаил Динев.

По морето вече се готвят за сезона.

"Голяма част от тях имат резервации от 1 юни, няма да е добре жени с деца, настанени в хотелските бази, да им кажеш в един момент: "Излизайте и заминавайте." Къде? Чухме преди време, че държавата подготвя държавните бази. Има някакво разпореждане за подготовка, но те не са подготвени към настоящия момент", подчерта кметът на община Приморско Димитър Германов.

Държавните бази в Китен са пет, но даже да бъдат отворени те няма да могат да поемат всички украинци. Подобна е и ситуацията в Слънчев бряг. В един от хотелите, където има настанени над 2000 украинци, търсят варианти да ги настанят в едното крило, а другото да остане за туристи.

"Ние сме обособили само част от базата за бежанци, за момента срокът на програмата е 31 май. Оттам нататък се надяваме да има решение за периода след 31 май, тъй като активният сезон е на прага", сподели управителят на хотел в Слънчев бряг Христо Караилиев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Валери
преди 1 година
Много ми е интересно как ще ги закарат в Странджа :) :) :) Те се имат за много важни персони, искат чаршафите да им се сменят на 2 дни, а ястията да са изпипани, скумрия не, защото била риба за бедните... Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Русофил
преди 1 година
Странджа-Сакар е празна територия. Закарайте укросите там. Откъде накъде ще избират къде да се заселят. След края на войната шут и връщане в украйна. Сигнализирай за неуместен коментар