Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Държавата с оптимистична прогноза за летния туристически сезон у нас

От 1 май отпадат мерките за влизане в България

28.04.2022 | 21:17 Редактор: Калина Донкова

Възстановява се процесът на резервация на летни почивки в България. Заради войната в Украйна страната ни не може да разчита на около 10% от стандартния туристически поток от държавите Русия, Украйна и Беларус, което се равнява на между 350 хил. и 450 хил. души. Това обясни в предаването "Директно" заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Наблюдава се позитивна тенденция за повишаване на интереса към почивка у нас от държави като Полша, Чехия, Словакия, Израел и Румъния.

Очакванията са заради отпадането на мерките за влизане в България от 1 май, което беше обявено днес, да се възстанови и интересът от Великобритания.

По-рано днес стана ясно, че България ще получи от Европейския съюз 148 млн. еври за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна у нас. Част от тези средства ще подпомогнат процеса по интеграция на тези хора след 31 май, когато те трябва да напуснат хотелите, в които са настанени заради старта на летния туристически сезон, коментира Георгиева.

Броят на бежанците в хотелите у нас към днешна база е 57 500. Държавата търси общински ведомства и бази, където да ги настани, като има готов план за около 60 хил. души, обясни още зам.-министърът на туризма,

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК