Кулеба натисна депутатите за помощта за Украйна, отхвърли предложението за каски

Външният министър получи фрагментирана позиция от народните представители, а коалицията не можа да се обедини

21.04.2022 | 18:00 Редактор: Теодора Патронова

В парламента външният министър на Украйна призова българските политици да вземат "правилното" решение за изпращане на помощ за Украйна. На третият ден от визитата си той наруши дипломатичния тон като обяви помощта от каски и бронежилетки за цивилното население за лишена от смисъл.

"Важно е в такива сложни моменти да сме на правилната страна на историята – на страната на истината. Всеки, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна - помага на агресора", подчерта Кулеба.

Президентът Румен Радев призова страната ни да продължи да подкрепя Украйна.

"България следва да предостави средства за индивидуална защита: бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защита", коментира президентът. 

"Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но, нека да сме сериозни, ако имаш бронежилетка и каска, а нямаш оръжие, си загубен. Така че тази половинчата мярка е правилна политически, но съобщението е: Може да умирате защитени", заяви външният министър на Украйна.

Кулеба обаче получи фрагментирана позиция от народните представители без конкретика, а коалиционните партньори не успяха да се обединят около едно мнение.

"Ние се опитваме да подходим към тази тема изключително конструктивно – надяваме се на аргументи и ще продължим да разговаряме с партньорите от коалицията, надявайки се, че те наистина ще оценят коя е правилната страна на историята", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Приказката преклонена главица сабя не я сече е по-скоро за робското мислене, трябва имаме ясна позиция и трябва най-вече да е единна", каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

"Нашето решение е да гласуваме по съвест. Голяма част от групата биха подкрепили такава формулировка, но пак казвам, това е въпрос на изчистване на детайли, в общата си позиция като цяло коалицията е готова да подпомогне Украйна", изтъкна депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

От ГЕРБ разкритикуваха управляващите заради липсата на решение, а от "Възраждане" видяха чужди зависимости в българската позиция. 

"Опорка и оправдание и на премиера е г-жа Нинова, той има мнозинство в парламента да приеме това решение", каза депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

От ДПС и БСП не коментираха темата дали страната ни да предостави оръжие на Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК