Радев: Имаме огромна диаспора в Украйна - да дадем каски, не оръжия

"Душевните терзания на Плевнелиев се разминават с действителността", заяви президентът

21.04.2022 | 11:54 Редактор: Искра Ангелова

България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, страната ни има огромна историческа диаспора в Украйна. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди да се включи в честването на празника на столичния район" Оборище ". По думите му България трябва да продължи да помага на Украйна, но според възможностите си.

Според Радев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на страната ни в конфликта. Президентът благодари на всички, участвали в спасението на българските моряци, които бяха блокирани на кораба "Царевна".

Радев отвърна и на критиките на президента (2012 - 2017) Росен Плевнелиев: "Неговите душевни терзания и думи се разминават с действителността."

И подчерта, че е поставил пред секретаря по отбраната Лойд Остин въпроса за ускорена доставка на изтребителите F-16, които са платени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК