Без обсъждане на военна помощ за Украйна, Христо Иванов поиска коалиционен съвет

Няма да участваме в политика, която прави България малодушна, заяви лидерът на ДБ

21.04.2022 | 10:58 Редактор: Тодор Петров
Без обсъждане на военна помощ за Украйна, Христо Иванов поиска коалиционен съвет

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна. Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде "зелена светлина" на правителството за оказване на финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна. 

Военна помощ обаче изрично не е спомената. Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

"Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ", каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

"Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него", предупреди Иванов, цитиран от dnes.bg.

"Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха", отсече той.

Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПАТИ
преди 2 години
За толкова неща се е изказвал Иванов и е заплашвал, че вече думите му са олекнали и дори смислените му твърдения не значат нищо Сигнализирай за неуместен коментар