Кулеба пред депутатите: Тези, които не ни помагат с оръжия, помагат на Русия

Все още няма консенсус в парламента за изпращането за оръжия в Украйна

20.04.2022 | 13:58 Редактор: Теодора Патронова

Дмитро Кулеба се срещна и с председателя на парламента Никола Минчев. Украинският външен министър беше изслушан и във външната комисия, която вчера отхвърли предложението на "Демократична България" и ГЕРБ да бъде дебатирана военна помощ за Украйна.

Темата днес отново влезе и в пленарната зала, и в кулоарите  на НС.

"Уважаваме политическата ситуация в България, но искам да кажа на всички, които се колебаят за пращането на военна помощ на Украйна - тези, които не ни помагат, помагат на Русия. Кога ще получим военна помощ от България, зависи от политическата дискусия в парламента, дотогава ще се борим с каквото имаме", изтъкна Кулеба.

Пред народните представители той не е заявявал искане за оръжия от нашата страна.

"Похвали българското правителство за досегашните му действия и подкрепата, а ние засвидетелствахме нашата твърда позиция като държава да продължим да го подкрепяме. Десетки изпращат военна подкрепа без да бъдат въвличани в конфликта. Нека спрем тази проруска реторика", подчерта Атанас Михов от "Продължаваме промяната".

Относно изпращането за оръжия за Киев, все още няма консенсус в парламента. За поредна седмица депутатите отказаха да обсъдят предложението на ДБ и ГЕРБ в Комисията по външна политика.

"Миналата седмица предложенията, които бяха внесени в нашата комисия, бяха върнати за изясняване на технически и законови подробности", обясни председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова.

"Ще използваме всички парламентарни начини на действие", каза Атанас Славов от "Демократична България". 

"Тук трябва да е единна позицията. Не само в парламента, но и президентът, и в Министерския съвет трябва да бъдем обединени и да се подкрепи в конкретика едно такова предложение", посочи Станислав Балабанов от "Има такъв народ". 

Опозицията обаче е категорична - оръжие се дава и сега, но задкулисно. Окончателното решение дали страната ни ще даде военна помощ на Украйна ще стане ясно след Великден.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК