Кулеба: С българите имаме много повече основания да се смятаме за братски народи

Радев: Призоваваме тази братоубийствена война да спре

20.04.2022 | 13:38 Редактор: Тодор Петров

България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на възможностите си. Това каза президентът Румен Радев на среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение у нас.

"Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини", заяви Радев.

Кулеба благодари за позицията и грижата към бежанците. 

"Искам да благодаря, че още от първите дни на войната позицията на България е принципна. Особено сме развълнувани и впечатлени от това как приемате украински бежанци", посочи украинският външен министър.

Радев коментира и темата с българското малцинство в Украйна, което попада в зоните на бойните действия. Президентът изрази надежда, че украинските власти правят всичко възможно, за да минимизират риска за живота на цивилните граждани. 

"Още веднъж призоваваме тази безсмислена война, братоубийствена война между два братски славянски народа, да спре възможно по-бързо и да търсим начини всички заедно, в рамките на ЕС, по-бързо да възстановим Украйна", подчерта той.

"Ако говорим за братски народи, то сигурно е като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се смятат за братски народи, особено с тази искрена подкрепа, която вие, г-н президент, и българското правителство ни оказвате", отвърна Кулеба. 

От срещата стана ясно още, че страната ни има пълна готовност да продължи програмата за лечение и възстановяване на украински военнослужещи у нас. Тя беше прекъсната заради пандемията.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК