Едно-единствено, при това частно бомбоубежище в Стара Загора, събира 2500 души

Скривалището издържа и на ядрено нападение

17.03.2022 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

2500 души може да побере единственото действащо бомбоубежище в Стара Загора. То е частна собственост и е било предназначено за бившия азотно-торов завод, който е приватизиран.

Новите собственици нямат ангажимент да поддържат убежището, но те го запазват и така в момента то е единственото годно в Стара Загора. 

"Ние сме се грижили - никъде няма да усетите миризма нито на мухъл, нито на каквото и да е. В момента обектът е водоснабден. Никакъв проблем няма да пуснем и системите за подаване на филтриран въздух, ние сме ги пускали. Единствено, докато се сменяше собствеността, през една странична шахта са откраднали дизел генератора. Той е 30 киловата, но ние разполагаме със собствен бензинов и веднага можем да го сложим", обясни инж. Петко Михайлов.

Идеята е била скривалището да бъде превърнато в музей на студената война. 

"Нищо не е ликвидирано за разлика от много други приватизационни сделки, които завършиха с изрязано всичко на скрап и за нула време беше ликвидирано", коментира Стоян Заяков.

Убежището е било изградено така, че да може да издържи ядрено нападение.

"При бомбен удар, при директно попадение отгоре, няма да има никакъв проблем. Предвидено е и за ядрено нападение, вратите ще издържат да не влиза гама лъчение", уточни инж. Петко Михайлов.

Обектът се намира под охрана, за да бъде убежището защитено и от посегателства.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК