Годните бомбоубежищата не са за всички - в тях ще се крият основно защитниците на града

Те са 292, в тях могат да се укрият 200 000 души

11.03.2022 | 21:09 Редактор: Елеонора Танева

По-малко от 10% от населението на страната може да се укрие в бомбоубежищата, които МВР стопанисва. Всички 292 укрития, обявени за годни, имат радиационна защита.

Едно от тях е на 21 метра под земята, строено от германци през 1938 година. Начко Найденов е човекът, който познава като петте си пръста на ръката скривалищата на София.

"Имаме сведения и данни, че тук е държан архивът на Гестапо за Балканския полуостров. След края на войната същото е занемарено, изоставено и през 60-те години започва да се прави ремонт от държавата. Военните и гражданска защита до днес го поддържат. Това укритие е с най-висока степен на защита - тук можем да се предпазим от биологическа, химическа и радиационна авария. Разполага и с чиста питейна вода", обясни Начко Найденов от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Хората в бомбоубежището ще могат и да се къпят, защото укритието разполага с баня с течаща вода. Скривалището разполага с вентилационна система, която при химическа или ядрена заплаха може да превключва на режим пречистване. Дори и да спре токът, въздух ще има, благодарение на агрегата. При необходимост хората ще могат да осъществяват връзка с външния свят, защото телефоните няма да имат покритие. 

Начко Найденов вече 32 години поддържа укритията на София. До днес. 

"Днес ми е последен работен ден. Когато най-много има нужда, ме освобождават от работа. Всички скривалища в София ги знам. Знам кой адрес къде е и къде има скривалище", заяви Начко Найденов.

Годните укрития в страната са 292. В тях могат да се съберат 200 000 души. При нужда броят им може да се удвои, но това също крие опасност. А и планът не е под земята да се укрива цялото население на България. 

"Тези обекти са предназначени да защитават хората, които са останали в града. Тези, които го защитават и тези, които осигуряват жизнените функции на града. В случай на война, населението трябва да се евакуира. Всичко това става на ниско ниво, по общините, съгласно военния план", уточни директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

В страната има още хиляди укрития. Намират се под училища, детски градини и жилищни блокове. Те обаче са отговорност на етажната собственост. 

"До тези помещения трябва да се осигури достъп - на много места се съхраняват стари вещи, обособени са като лични", подчерта гл. комисар Николов. 

Според списъка с годни бомбоубежища, в 6 области в страната хората няма къде да се укрият. Това ще се промени, защото МВР в момента ги обновява. 

В негодните бомбоубежища откриваме одеяла, боклуци и сатанински символи по стените. Въздухът е тежък. Общо 734 са бомбоубежищата в страната. За да се обновят, от ГДПБЗН чакат средства, защото за 10 години са получили 2 милиона, с които са успели единствено да ги поддържат. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК