Стават ли за бомбоубежище метростанциите в София?

Само НДК може да издържи ядрен удар, смята арх. Димитър Димитров

09.03.2022 | 19:21 Редактор: Здравко Черкезов

Вече две седмици метростанциите в Украйна са препълнени с хора, които намират в тях спасение от бомбите. На фона на войната, мнозина българи си задават въпроса: каква е картината у нас? Оказва се, че от 551 бомбоубежища в страната само 31 са в добро състояние. Експертите твърдят, че при евентуално разширяване на конфликта метростанциите могат да се използват. Но колко надеждни са те?

Метростанциите в София могат да подслонят близо 900 000 души. Според арх. Димитър Димитров, за да бъде сигурно убежище една метростанция, още при построяването ѝ трябва да се монтират врати с определена дебелина. Идеята е да запечатат подземното пространство. 

"Няма никаква възможност да се използват тези укрития - и тунелите не са обезпечени конструктивно за подобни цели. И сто човека да бъдат, как ще се поддържа този елементарен битов проблем - питейна вода, чист въздух и тоалетна, а да не говорим за храна...", посочи арх. Димитров.

Според него, от всички бомбоубежища на територията на столицата, сигурна защита може да предостави само едно - НДК.  

"Дворецът на културата, ако отворите старите снимки, там четири пилона, на които се крепи всъщност в залите - това нещо гарантирано може да издържи ядрен удар", категоричен бе арх. Димитров.

Бомбоубежищата се превръщат в тема още по времето на Студената война. Експертът по спасителни операции в екстремни условия Иван Кристоф споделя, че през 80-те години на миналия век става свидетел на построяването на подземен хотел край Ботевград. Целта е при евентуален военен конфликт там да се скрие партийният елит. 

"Представете си тази 5-етажна сграда под земята като един айсберг. Поглеждах как имаше голям кино салон за тях и идеята беше, че ако има ядрена заплаха, елитът да отиде под земята. Това означаваше складове за храна, дебели врати, които се прибират, като една подводница", спомня си Кристоф. 

Години по-късно решава да построи нещо подобно за семейството си.  Домът на спасителя на бъдещето, както го е нарекъл Кристоф, се намира в един от скъпите столични квартали.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК