5% от бомбоубежищата у нас са в добро състояние, много укрития са превърнати в кръчми

В София са над 70% от всички места за евакуация при нападение - 506

09.03.2022 | 10:03 Редактор: Елеонора Танева
5% от бомбоубежищата у нас са в добро състояние, много укрития са превърнати в кръчми

Малко над 5% са бомбоубежищата у нас в добро състояние. Подходящи за укритие са едва 31 от общо 551. Само в тях човек може да преживее 30 дни. Разполагат с вентилация, която вкарва по 200 000 куб. метра въздух за час.

В задоволително състояние - човек да се укрие от взрив, са 187 скривалища.  Останалите са негодни, но 165 може да бъдат поправени. Това показват данните на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитирани от "24 часа".

284 от бомбоубежищата са собственост на МВР. 202 са частни - повечето са на заводи за боеприпаси и подобни. Останалите са държавни или с неустановена собственост.

Освен с бомбоубежища страната разполага и със 153 противорадиационни укрития. В тях обаче човек не може да се скрие от взрив, а само от опасен въздух. До края на седмицата от МВР трябва да успеят да вкарат всички скривалища в специален регистър. Той ще е достъпен онлайн.

В София са над 70% от всички бомбоубежища и скривалища - 506. 112 от тях са в училища, а средната им квадратура е около 400 кв. м. Само 11 са годни да приемат хора за 30 дни, 84 пазят от взрив.

Бомбоубежищата в Пловдив масово са превърнати в кръчми през 90-те години на миналия век.

Сега са затворени и запуснати, а входовете им са окупирани от клошари. Изключение прави едно скривалище на Сахаттепе, което се поддържа като образователен център за гражданска защита.

Едва около 20% от бомбоубежищата в Бургас са годни за употреба. Те се стопанисват от общината и повечето се намират под сградите на училищата, установи репортерска проверка. Държавните обаче са в окаяно състояние и към този момент не са годни да изпълнят функциите си. Става дума за 14 съоръжения, които са дадени за стопанисване на Областната служба по пожарна безопасност и защита на населението.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК