Бомбоубежищата на София: Едни пазят от радиация, други са неизползваеми

В някои не може да се влезе, защото входовете им са затрупани с боклуци

02.03.2022 | 19:03 Редактор: Теодора Патронова

Над 700 са колективните укрития у нас, по данни на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В столицата тече организация за обновяване на бомбоубежища. Някои от укритията, предпазват и от радиация, други обаче са неизползваеми.

Слизаме 4 метра под земята в бомбоубежището на 31-во училище в София. Създадено е през 70-те години и се разполага на площ от близо 400 кв. м.

640 човека биха могли да се укрият в това бомбоубежище, ако спят на двуетажни легла. Температурата тук е 17 градуса. Бомбоубежището разполага със специални врати, които изолират от ударни вълни и от радиация.

"Има два слоя стени, които са дебели по 60 см, с бетон и много висока армировка. Отделно - две метални врати, които пречат на влизането на въздуха. Филтрите, които пречистват влизащия въздух срещу радиацията", каза зам.-директорът на 31-во училище Йордан Левордашки.

Кметът на столичния район "Слатина" вече е свикал районен съвет за безопасност, за да се направи оценка на състоянието на бомбоубежищата в квартала.

"Хората при бомбена атака могат да се укриват дори в мазетата си. Проблемът идва, ако стигнем до ядрена заплаха. Тогава вече, за съжаление, броят на местата на такива противорадиационни укрития е по-малък от населението, защото всичките те са изграждани във времето, когато София е била доста по-малко населена", заяви Георги Илиев.

Организация тече и в столичния квартал "Лозенец".

"Известна част от тях са в обществени сгради - под училища, под детски градини. В момента тече проверка за тяхното състояние", заяви кметът на район ''Лозенец" Константин Павлов.

При екстремна ситуация хората биха могли да се укрият и в метрото. Всички подземни метростанции могат да бъдат подслон за близо 900 000 души. Тук също има специална система за циркулация на въздуха.

"Всяка метростанция има по два мощни вентилатора по 180 000 куб. м. въздух капацитет в час. Метрото на всяка станция има акумулаторни помещения, които осигуряват аварийно електрозахранване за близо 72 часа, т.е. обезпечено е изцяло както по отношение на вентилацията, така и по отношение на вода", обясни директорът "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Въпреки започнатата организацията обаче, на места в столицата бомбоубежищата са неизползваеми. В столичния квартал "Лагера" в бомбоубежищата дори не може да се влезе, защото входовете им са затрупани с боклуци. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК