В какво състояние са бомбоубежищата у нас?

Държавата започва проверка

28.02.2022 | 14:07 Редактор: Теодора Патронова

Държавата започна проверка на съществуващите бомбоубежища в населените места. Очаква се и държавно финансиране за поддържането на тези, които са в лошо състояние.

17 държавни и шест общински бомбоубежища съществуват на територията на Бургас. От общината са предприели проверка на условията в тях и се обсъжда евентуално финансиране в случай на нужда. Част от жителите на Бургас обаче се притесняват и настояват за повече информация за евентуално настаняване на бежанци от Украйна.

Екип на Bulgaria ON AIR влезе в най-голямото бомбоубежище в Бургас. Укритието в морската градина може да приюти около 2600 души. Предстои вентилационната система и вида му се инспектират от Общината.

"На територията на град Бургас има 6 т. нар. колективни средства за защита или както ги познават повечето като скривалища, бомбоубежища. Шест, които се ексолатират и се обслужват от община Бургас под контрола на държавата 14 плюс 3, които обаче сега не са в състояние, в което в момента могат да поемат граждани в нужда. Тези 14 могат да изпълнят функциите, за които са предвидени", обясни зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Подобни укрития обаче има в различни сгради - в четири училища, в различни жилищни комплекси, както и в спортна зала "Младост". За укрития при нужда могат да послужат и други подземни помещения като паркинги и подлези, паркингите на големите търговски центрове. Такива има и в много частни домове.

"Навремето е имало изискване всяко предприятие, училище да има изградени такива помещения, но след 1987 година това изискване е отпаднало от нормативната уредба и тези помещения не са под контрола на регионална пожарна безопасност и защита на населението и не се водят на отчет", добави Иванов.

Известно е още че с големи укрития разполагат нефтената рафинерия, бившите заводи "Тих труд", вагонният завод и завод "Яна Лъскова".

Достъпът до укритията и състоянието на подходите до тях са в експлоатационно състояние, снабдени са с ВИК и електрическа инсталация.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК