Най-голямото бомбоубежище в Бургас е неизползваемо, общо в града са 33

Преди години общината е имала идея да го превърне в атракцион

11.03.2022 | 13:52 Редактор: Теодора Патронова

В Бургас, по информация на Областната управа, бомбоубежищата са 33. 14 от тях се стопанисват от МВР, а 5 – от Общината. Останалите са на предприятия и фирми.

"Могат да бъдат използвани в случай на необходимост, те са годни по предназначение, в добро състояние. Оборудвани са, както е необходимо по нормативните изисквания. Има тоалетни, има вода, има осигурено електричество навсякъде. Има пейки за населението, което ще се укрива. Има работеща филтър-вентилационна система, която е ремонтира през 2021 г.", обясни началникът на отдел "Управление при кризи и ОМН" към Община Бургас Галина Байчева.

Най-голямото бомбоубежище се намира в Морската градина и може да приюти около 2 600 души, но то е неизползваемо. Преди години общината е имала идея да го превърне в атракцион, но тя не се е осъществила.

Четири бомбоубежища има и на територията на "Нефтохим". Секретна щабквартира за защита от бомбена и радиационна заплаха се намира и под сградата на Общината в града. Едно от общинските бомбоубежища е под бургаско училище.

Бомбоубежищата в Бургас, които са на Общината, са в добро състояние и могат веднага да бъдат използвани. За тези, които се стопанисват от МВР, няма информация дали са годни за ползване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК