Всеки сутерен може да се използва за укритие, столичани са привилегировани с метрото

На 2 седмици ще се актуализира списъкът с бомбоубежищата у нас

11.03.2022 | 11:44 Редактор: Тодор Петров

Веднъж на две седмици ще се прави актуализация на регистъра на бомбоубежищата у нас. Пряка военна опасност за България няма, а всеки сутерен може да бъде използван за временно укритие.

Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов след проверка на бомбоубежище в София. Според него трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по "съветски норми", които вече не съществуват. 

"Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета", каза началникът на ГД ПБЗН.

Николов посочи, че има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото. До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния "Метрополитен".

Николов заяви, че на територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. Някои от общинските са в много добро състояние, но за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите за поддръжката им.

"В наше време всеки един сутерен или подземен етаж на блок може да бъде използван за временно укритие", посочи още той.

Гл. ком. Николов се обърна към етажната собственост да се осигурят подстъпите до тези помещения. Да се разчистят от складирани материали, тъй  като на много места са усвоени и се ползват като лични.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК