Продължават проверките на бомбоубежищата в страната, повечето не са поддържани

Войната в Украйна постави на дневен ред състоянието на съоръженията

12.03.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Продължават проверките на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ на бомбоубежищата в цялата страна. Войната в Украйна постави на дневен ред състоянието на съоръженията, като се оказа, че повечето не са поддържани и не са годни за ползване.

Според варненци, бомбоубежищата в града не са достатъчни, за да приютят всички.

От 77 бомбоубежища във Варна, 54 са използваемите, като трябва да им се направи частичен ремонт. Скривалищата могат да приютят едва 20% от населението. За жалост по-полемите, като този в района на спирка Нептун са занемарени и трудно биха се възстановили.

"Те са годни за временно ползване. При евентуална нужда за няколко дни биха могли да се използват за защита на населението. Защо могат да приютят 20% от населението? Защото така е било предвидено по градоустройствен план. Било е предвиждано да е живее в мирно време, така че не сме се готвили за такава война, че да може да цялото население да бъде поместено в скривалища", обясни областният управител на Варна Благомир Коцев.

Едва 12 скривалища и укрития в община Русе са в приемливо състояние. Това излиза наяве от лист на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията". Кампусът на Русенския университет разполага с няколко скривалища и 3 бомбоубежища. Те са поддържани от русенския университет. 

"Капацитетът на бомбоубежището, което е в ректората, е с възможност да побере 300 човека, но това, в което се намираме е предвидено за щаб, който да контролира и от него да се извършват контролни замервания. Създава координация към всички останали. Това е като локационен център. На този етап извършва дейност и да предпази служителите на ректората, които да влязат при необходимост", поясни инж. Емил Янков.

В Шумен има само едно пригодно убежище, което е в добро техническо състояние и е годно за използване към момента. То се намира под сградата на голямо училище, но достъпа до него бе невъзможен. Иначе в града има над 20 такива обекта, но повечето, въпреки че са конструктивно здрави, са в изключително лошо състояние и не са поддържани от години.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК