Ще останат ли хотелите по Черноморието празни през летния сезон?

Важно е да покажем на потенциалните ни клиенти, че сме сигурна държава, призоваха хотелиери

06.03.2022 | 14:16 Редактор: Елеонора Танева

Сериозни притеснения за летния сезон изразиха собственици на хотели по Черноморието. Ранните резервации за почивки в Слънчев бряг от всички пазари рязко са спрели. Все още няма анулирани почивки, но и това се очаква, ако войната в Украйна не приключи скоро.

След два трудни сезона заради Ковид кризата, хотелиерите в Слънчев бряг се подготвяха за силен сезон.

"Резервациите от последните дни рязко спряха. От всички пазари. Ние се намираме в непосредствена близост до военните действия и е съвсем нормално освен непосредствено засегнатите пазари от Русия и Украйна, да има въздържане от пътуване от всички останали пазари", коментира Теодор Пастармаджиев от Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

В курорта очакваха това лято да отворят и хотелите, които работят с английски туристи. Миналото лято те останаха затворени, след като страната ни постави Великобритания в "червения Ковид списък".

"Имахме добри записвания до този момент, дано останат някои, дори от украинския пазар. Колегите живеят с надеждата, че ще има  някакъв сезон", заяви хотелиерът Веселин Налбантов. 

"Резервациите валяха от всички пазари. Започна да се появява нотка на оптимизъм, след две изключително тежки години на Ковид пандемия", заяви Теодор Пастармаджиев.

Туроператори по морето също коментират, че войната, която на практика е на територията на Европа, ще се отрази и на резервациите не само за това лято.

"Притесненията ни са и за следващия сезон, дано не са и за по-следващия по отношения на пазара от Източна Европа. Важно е страната ни как ще се позиционира, така че да покажем в тази ситуация не само неутралност, но да покажем и на тези пазари, които евентуално очакваме, че ние сме сигурна и спокойна страна", призова Валентин Атанасов от Сдружение "Рафаел - инфо, култура и туризъм".

"На този фон очаквам сезонът да е изключително слаб, защото съгласете се не може в зона, в която в морето има военни кораби, ние да се чувстваме спокойно. И някои да предпочетат България за своята почивка", каза министърът на туризма Христо Проданов.

Междувременно от държавата дойде и друго предложение за настаняването на украинските бежанци, които са най-много по Черноморието.

"Най-бързият начин, за да можем да приобщим бежанците, е да се отворят държавните бази. Тук поне са достъпни по Черноморието", призова областният управител на Бургас Стойко Танков.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Кармен Младенова
преди 2 години
Да останат празни. Проклетниците и кожодерите унищожуха навсякъде Природата - НАВСЯКЪДЕ Сигнализирай за неуместен коментар