Хотелиерите готови да наемат украинските бежанци за летния сезон

Министърът на туризма обяви, че компенсации за хотелиерите ще има

04.03.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Държавата обеща 40 лв. на ден компенсация на хотелиери за всеки настанен украински бежанец. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Хотелиери във Варна, които вече са приели украински бежанци, поискаха от тях да си плащат престоя или да напуснат базите. 

В този хотел край Варна са настанени 120 украинци, бягащи от войната в родината им. Собственикът досега е успявал да покрие разходите за ток и храна, но парите свършили. Твърди, че обещаната държавна помощ я няма и затова бежанците ще трябва да напуснат. 

"Искането ми за помощ не е продиктувано от моя стремеж да печеля, а от стремежа да мога да оцелея, защото токът се вдигна безбожно много. Не можеш да поставяш условия на бежанците, кой ще плаща и какво ще плаща като виждаш, че бебето плаче", каза хотелиерът във Варна Атанас Карагеоргиев.

Хотелиери в Слънчев бряг също са приели украински бежанци, но искат незабавно помощ от държавата. 

"Държавата каза, че ще подпомогне всички хотелиери със средства, за да могат да си покрият разходите. И всички колеги решиха безвъзмездно да дадат от собствени средства, лични спестявания, но те свършиха! В момента токът е 1000 лв. Не се изплаща! Разбирате ли, че нямаме такива спестявания, за да ги хвърляме наляво, надясно", заяви хотелиерът в Слънчев бряг Веселин Налбантов.  

В Бургас Министърът на туризма обяви, че все пак компенсации за хотелиерите ще има. 

"Засега коментираме сума около 40 лв., което означава спане, плюс изхранване. Мисля, че от понеделник вече ще имаме пълна възможност да започнем да координираме процеса, като тези, които към момента са настанени, ще помислим за тези хора", посочи министърът на туризма Христо Проданов.  

Помощта за хотелите ще бъде около три месеца. От бранша изразиха готовност да наемат и бежанците на работа през сезона. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК