Джамбазки пред Bulgaria ON AIR за нацисткия поздрав: Ако исках, щях да го направя от трибуната

"Този поздрав не е в нашата национална традиция и аз не го използвам", коментира евродепутатът

17.02.2022 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Скандал с българския евродепутат Ангел Джамбазки в Европарламента. Институцията проверява дали Джамбазки е отправил нацистки поздрав в сградата на институцията. Пред Bulgaria ON AIR той отрече обвиненията.

В сряда Джамбазки взима думата в Европарламента в дебата за върховенството на закона в Полша и Унгария. След разпалената си реч той се изкачва по стълбите към изхода на залата, обръща се и протяга дясната си ръка напред. Жестът е разпознат като хитлеристки поздрав. Ангел Джамбазки обаче има друго обяснение. 

"Вярно е, че има такава информация. Нищо останало не е вярно. Тази абсолютна глупост я забърка зам.-председателят на парламента, който председателстваше заседанието. Защото след моето изказване, в което аз спорих с колеги, продължихме да спорим в залата, докато излизах от нея. Излизайки чух как зам.-председателят по микрофона казва: "Моля, не спорете, защото ми пречите да водя заседанието". Чувайки я, се обърнах и дадох знак с ръка, че съм я чул, разбрал и уважавам нейното мнение. И се обърнах и си заминах", обясни евродепутатът.

"Първо, ако исках да отправя нацистки поздрав, щях да го направя от трибуната, в очите на всички, а не като се катеря по стълбите към залата на излизане. Второ, този поздрав не е в нашата национална традиция и аз не го използвам", изтъкна Джамбазки.

В социалните мрежи обаче критиките към българския евродепутат са безпощадни. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола осъди постъпката му в Twitter и поиска евродепутатът да бъде наказан: 

"Фашистки поздрав в Европейския парламент е неприемлив". С него Джамбазки обиди "всички в Европа". "Този ​​жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там."

Лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер също излезе с позиция: "Това е обратното на онова, което Европейският парламент отстоява, и ние призоваваме за незабавни санкции."

Европарламентът ще използва видеозаписите, за да провери отправил ли е Джамбазки фашистки поздрав. Ако това е така, ще той ще бъде санкциониран. 

Днес поисках да ми дадат думата за обяснение по силата на правилника на парламента. Ще видим дали ще ми я дадат и вече със сигурност ще има някаква процедура", коментира той.

"Ако тръгнат да ме наказват и вземат решение да ме наказват, аз ще го обжалвам и ще ги съдя. Смятам да съдя всеки, който не ми се извини от колегите, понеже те са много запалени по тази тема и си набраха по клавиатурите през нощта да пишат позиции в социалните мрежи. И мисля, че ми дължат извинение", смята Джамбазки.

Правилникът на Европейския парламент е категоричен - евродепутатите трябва да се въздържат от неадекватно поведение и обиден език. Нарушенията на тези правила могат да доведат до забрана за участие в парламентарни дейности или до отнемане на надбавки.

Скандалът беше отразен и във водещи световни медии като BBC и Politico. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК