Манолов: Предлагат държавните служители да плащат лични осигурителни вноски

Имаме паралелно действие на две различни пенсионни системи, посочи президентът на КТ "Подкрепа"

14.02.2022 | 20:03 Редактор: Тодор Петров

"Нелепо е да се твърди, че някой ще забогатее от бюджета. Не намирам за социално, че не се предвижда ръст на доходите в бюджетната сфера. Обявиха вендета на администрацията", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Денят ON AIR".

"Миналия петък имаше разговор с високопоставени представители на властта, които ни сондираха за идеята да бъде въведена възможността държавните служители да плащат лични осигурителни вноски. Нямам нищо против, стига средствата за осигурителните вноски да се включват в заплатите им. Това ще бъде полезно за държавните служители и ще получават по-високи обезщетения", съобщи той пред Bulgaria ON AIR.

710 лева става минимална работна заплата от 1 април. Манолов посочи хубавото в действията на управляващите: Ще определим този размер в зависимост от нещо.

"Навремето беше решено съотношението между минималния осигурителен доход и максималния да бъде 1 към 10. Ако прехвърлим това към днешната реалност, трябваше при заплата 710 лв. максималният осигурителен доход да бъде 7100 лв. Съотношението 1 към 10 никога не се случи. Казват, че не бива да се вдига максималният осигурителен доход, но трябва да се вдигне таванът на пенсиите", посочи още гостът в студиото.

Логично би било да има ново преизчисление на пенсиите, смята Манолов. И отбеляза, че за над 20 години имаме едно преизчисляване на пенсиите със съответния осигурителен доход.

"Имаме паралелно действие на две различни пенсионни системи. Едната е класическият бисмарков тип, в който се отчитат периодът на осигуряване и доходът, върху който си се осигурявал. За другата половина от пенсионерите важи моделът, който казва: Няма значение какво и колко време си работил, всички взимат еднакъв размер пенсии при навършване на определена възраст", обясни президентът на КТ "Подкрепа".

С 12% трябваше да бъдат увеличени всички пенсии, както беше увеличена минималната пенсия, убеден е Манолов.

По думите му, в сектор "Сигурност" има напрежения между отделните звена - някои получават по-високи възнаграждения и другите се чувстват пренебрегнати. Той подозира, че "приказките" за преструктуриране в МВР напрягат работещите в системата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК