Криза за медицински сестри у нас - напускат страната заради ниските заплати

Във Варна те са два пъти по-малко от необходимото

13.02.2022 | 13:49 Редактор: Елеонора Танева

Над 500 медици напускат България годишно. В лечебните заведения не достигат 470 лекари и 26 000 медицински сестри. Недостигът се усеща най-вече в малките населени места, но проблем има и в големите градове като Варна. Повечето от кадрите заминават да работят в чужбина заради по - добрите заплати и условия на работа.

Във Варна медицинските сестри са два пъти по-малко от необходимото.

"Тези тревожни факти дават отражение както за пациентите, така и върху сестрите. За пациентите това е качеството, обема на здравната грижа, а последствията за медицинските сестри са свръх претоварване, хроничен стрес", коментира членът на УС на БАСЗГ Красимира Костадинова.

Освен, че има отлив на кадри в чужбина, причина за дефицита е и липсата на стандарт по здравни грижи. 

"Няма методика за планиране и прогнозиране на необходимостта от медицински сестри в страната. Професията няма призвание към труда и всеотдайността на медицинските сестри", добави Костадинова.

Втората по големина АГ болница в страната обаче търси начин да привлече млади специалисти, като предоставя практическо обучение на завършващите студенти и възможност за кариерно развитие. И ако повечето специалисти по здравни грижи избират работа в чужбина, Йорданка Стефанова вече има 33 години стаж у нас. 

"Това е най-благородната професия, да поемеш живота първи в ръцете си и да виждаш благодарността в очите на родителите", заяви акушерката.

По данни на професионалната организация, в България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Емо
преди 2 години
За съжаление държава няма. Нямало как да се увеличат заплатитв на сестрите, защото болниците са дружества. До 3-5 години сестри няма да има. В цяла Европа ако се роди дете , без да се подават документи детето получава от 100EU до 250EU на месец. А при нас при 100 условности - 25EU. Сега ще купуваме самолети за оше 1,7млрд. Кого ще пазим бе хаймъни. До 20 години ще останат само половин милион българи и един милион ***. Поредното правителство без смисъл. Сигнализирай за неуместен коментар