Критичен недостиг на персонал във Великотърновско, 4 сестри се грижат за 50 пациенти

Според д-р Стела Денчева е нужен поне двуседмичен локдаун, за да намалее заболеваемостта

01.11.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Отново остър недостиг на персонал в Специализираната белодробна болница във Велико Търново. В момента четири медицински сестри се грижат за близо 50 пациенти с Ковид, пневмонии или туберкулоза. 

Дори атрактивното заплащане от над 2000 лв. не може да задържи сестрите, които предпочитат по-малко рискова и натоварена работа в детските ясли или извънболничната помощ.

Медицинската сестра Вяра Георгиева е една от четирите останали в колектива на Специализираната белодробна болница. Има 24- годишен стаж, а в тази болница работи от половин година. Признава, че само любовта към професията я задържа да не напусне.

"Натоварено е, да, имаме много пациенти с Ковид-19, имаме нужда от персонал. Сестрите в момента са голям дефицит, имаме нужда от персонал! Харесвам си професията, работя я с удоволствие вече толкова години, не ме изморява това, работим и се грижим", сподели тя.

Едва овладели кризата с лекари, от ръководството на болницата се опитват да разрешат проблема с медицинските сестри.

"И то е разбираемо, кризата с Ковид-19 се проточи година и половина…Хората се измориха, много е натоварено, особено в последните 10-15 дни страшно много пациенти идват за хоспитализация! Предпочитат по-спокойната работа в доболничната помощ, в детски градини, където работата е много по-малка", обясни управителят на болницата д-р Стела Денчева.

За да не останат без грижа пациентите, ръководството наема за почасови дежурства външни сестри.

"На щат сестрите са четири – лошото е, че пациентите са много, болницата е пълна в момента! Заплащането е високо – казвам, че няма сестра, която да не си тръгне с под 2000 лв. вкъщи. В един момент парите спират да са фактор, защото, когато става дума за страшно натоварване, по-добре по-малка натовареност и по-малко пари! От понеделник миналата седмица рязко нарасна заболеваемостта", посочи управителят на Специализираната белодробна болница.

Д-р Стела Денчева допълва, че четвъртата Ковид вълна е най-тежка, тъй като е засегнала най-голям брой пациенти и е с много усложнения. Тя е убедена, че се налага поне двуседмичен локдаун, за да намалее заболеваемостта. 

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК