Жена почина след 4 отказа за прием в болници в София

Тя е била с мозъчен кръвоизлив и в безсъзнание

09.02.2022 | 19:24 Редактор: Жаклина Иванова

Жена почина след 4 отказа за прием в столични болници. Тя е била с мозъчен кръвоизлив и в безсъзнание, но спешните медици не открили реанимационно легло за нея в продължение на часове.

На 8 януари Николай Стоядинов открива тъща си в безсъзнание на пода в дома ѝ. Звъни на Спешна помощ. Екипът идва за около 20 минути.

Спешният медик има съмнение за инсулт или мозъчен кръвоизлив. Тръгват към "Пирогов" без да губят време. Там обаче ги отпращат.

"Няма да я приемат - под предлог, че нямали места", сподели той.

От "Пирогов" поемат към ВМА.

"На входа на Спешното влиза лекарката да търси някой да я приеме, излиза след малко и казва, че пак няма да я приемат - и тук няма места. Тръгва линейката към "Токуда". Стигаме на входа на Спешното отделение. Там вече излезе лекар - погледна я и каза, че е за реанимация, но не може да я приемем, тъй като няма места", каза още той.

Търсенето на легло продължава в болница "Света Анна".

"Същата процедура - излиза доктор, поглежда я и казва: "Да, ако беше с Ковид-19, щяхме да я приемем, защото имаме няколко свободни легла, но те са за Ковид пациенти", спомня си Стоядинов.

И така в продължение на около 3 часа часа спешният екип обикаля едни от най-големите болници в столицата в търсене на място за жена с мозъчен кръвоизлив. След като са отхвърлени от 4 лечебни заведения, диспечерът на бърза помощ звъни на здравното министерство. Оттам правят връзка с ВМА.

"Първият път казаха, че не могат да я приемат, че няма място и след това обаждане - място се намери", разказа той.

Във ВМА оперират жената, но кръвоизливът е увредил тежко мозъка. Следват 2 седмици в медикаментозна кома, след това тъщата на Николай издъхва. От "Пирогов" заявиха, че проблемът с реанимационните легла не е от днес, а от старта на Ковид пандемията.

"Не сме имали свободни легла, които са без Ковид-19 и това ни беше проблемът през тези 2 години", посочи директорът на "Пирогов"  проф. д-р Иван Поромански.

От "Токуда" заявиха, че на 8 януари не са разполагали със свободни реанимационни легла. Същата причина изтъкнаха от ВМА и "Света Анна". А от МЗ не отговориха на запитването ни дали са запознати с липсата на реанимационни легла за болни с диагноза, различна от Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК