България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуство в медицината е да съобщиш лоша новина, лекарят трябва да предложи път напред

Пациентът трябва да може да изрази своите тревоги, обясни клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн

04.02.2022 | 08:43 Редактор: Здравко Черкезов

Съобщаването на лоша новина в медицината е изкуство – не е въпрос просто на такт, а лекарят има и препоръки как да я съобщава. Това посочи клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн в студиото на "България сутрин" по повод Световния ден за борба с рака.

"Това е ключов момент за пациента. Когато лекарят е бил по-нечувствителен, по-груб, по-директен – това оставя тежък отпечатък върху пациента, с който той не може да се раздели. Пациентът търси надежда и подкрепа и иска да усети, че е ангажиран с лекаря", обясни д-р Тарейн.

Според нея правилният подход на лекаря към пациента е да предложи път напред.

"Не трябва само да се съобщи състоянието на пациента, но и да се обясни какъв е пътят оттук нататък. Лекарят трябва да може да подкрепи по човешки и емоционален начин пациента и да го увери, че в този път ще бъде с него", изтъкна клиничният психолог пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ доброто психично здраве на пациента повишава качеството му на живот. Затова социалната подкрепа от страна на семейството и близки хора е изключително важна.

"Основното нещо, което близките трябва да правят в такива ситуации, е да дадат възможност на пациента да изразява своите тревоги по начина, по който ги чувства. Най-страшното нещо е да си болен и да се чувстваш сам. Ние инстинктивно се опитваме да успокояваме, но това за пациентите не е съвсем добре, защото те имат нужда от време. Най-добре е първо да им позволим да споделят как се чувстват и едва тогава да ги успокоим", посочи д-р Тарейн.

С време пациентите започват да интегрират болестта като част от живота си, стана ясно още от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК