Какви ползи за психичното здраве носи грижата за домашните любимци?

Самите вие ставате по-отговорни и организирани

23.01.2022 | 07:10 Редактор: Искра Ангелова
Какви ползи за психичното здраве носи грижата за домашните любимци?

За хората, които обичат животните, е почти задължително да имат домашен любимец. Да се грижите за животинката е истинско предизвикателство, но и много приятно - носи удовлетворение, топлина, обич, забавление, спокойствие и т.н. Ето какви ползи за психичното здраве носи грижата за домашните любимци, според "Female First".

Смисъл на живот

Да имате животинка и да се грижите за друго същество, освен за себе си, помага да се чувствате по-добре и пълноценни. Така намирате смисъл в живота си и знаете, че имате мисия - да живеете за някого, защото трябва да се грижите за него. Стягате се и ставате рано сутрин, за да храните любимеца - имате причина да станете от леглото, както и да излезете навън - ако разхождате куче, например. И сте благодарни и щастливи, когато животното ви дава любов и внимание.

Компания

Много хора си вземат домашен любимец, за да не се чувстват самотни вкъщи, особено ако живеят сами. И наистина това помага. Много е вероятно, ако имате животно вкъщи да сте по-щастливи - така имате компания. Животно ви изслушва без да ви съди и ви засипва с внимание. Установено е, че да говорите на любимеца, дори той да не ви разбира, е терапевтично.

Спорт

Това се отнася най-вече за притежателите на куче. Ако гледате куче, това означава, че редовно трябва да излизате навън, за да го водите на разходки и да го оставяте да потича. Така ставате по-мотивирани да прекарвате време навън, а и спортувате заедно с кучето - като го гоните или му хвърляте топка, пръчка и т.н. Ако прекарвате повече време на чист въздух, движите се и редовно правите разходки - това влияе положително на психичното здраве.

Организиране

Да имате животно вкъщи понякога може да е стресиращо, особено ако за първи път гледате домашен любимец. Животинката изисква много грижи и трябва да станете по-организирани. Храните любимеца, поставяте купичките с храна на нужното място, ставате по-рано, за да имате време да се погрижите за него, извеждате го на разходка, измивате го, водите го по лекари - все неща, които изискват грижа и внимание. Самите вие ставате по-отговорни и организирани.

Четете цялата статия в teenproblem.net.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК