Рашков: Прокуратурата да допълни списъка "Петков" с бивши управляващи

Обвинението предпочита да държи подобни "горещи картофи" при себе си, добави вътрешният министър

10.02.2022 | 18:47 Редактор: Елеонора Танева

Списъкът, предаден от премиера Кирил Петков на прокуратурата, все още не е стигнал до МВР. Това обяви силовият вицепремиер Бойко Рашков. Данните не са изпратени, въпреки заявката на държавното обвинение, че ще изиска информация от Вътрешното министерство за посочените имена.

"Нека видим какво ще ни прати прокуратурата - може тя да добави някои имена, например от бившите управляващи. Може да ни изненадат с подобен случай и ние веднага ще се заловим с него", заяви Рашков.

Едно от имената в списъка обаче предизвика трус и във футбола. Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов, бизнес партньор на Младен Михалев, поиска извинение от премиера. Той припомни, че през 90-те години именно Маджо е спасил "белите" от фалит.

"През цялото време Младен Михалев е бил двигател на това нещо. Държа да кажа на премиера, че аз съм гласувал за него. Нека не разочарова такива като мен, защото г-н Михалев се казва Младен Йорданов Михалев, а не Маджо! Ако е играл с него, може да го нарича с това име. Завършил е "Харвард", не "Мара Петлешкова", коментира Стефанов.

А от МВР изразиха готовност освен с имената в списъка "Петков", да се заемат и с онези от списъка "Магнитски".

"Може би повечето от вас знаят, че едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент, се е освободило от своето имущество своевременно. Така то не е попаднало под въздействието на "Магнитски" и българската държава е поставена в невъзможност да предприеме каквито и да било действия. Друго от лицата, преди обявяването му по закона "Магнитски", беше инсталирано от правителството на Бойко Борисов в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства в качеството му на зам.-председател. Той много бързо се освободи от поста, който заемаше там", заяви Бойко Рашков.

И разкритикува действията на прокуратурата по разследването срещу бизнесмена Васил Божков.

"Цялата българска общественост ежедневно беше информирана с колко се увеличава броят на повдигнатите обвинения. Сега са 19, и какъв е ефектът от това разследване - ние нямаме никаква информация. Ако прокуратурата възложи на МВР да продължи разследването, силовото ведомство ще се заеме. Но тя като че ли се старае подобни "горещи картофи" да държи при себе си", подчерта вътрешният министър.

От МВР продължават да разследват газовата криза, където освен "Булгаргаз" ще проверяват и "Булгатрансгаз" заради високите цени на синьото гориво.

Рашков уточни също, че разследването на парите за АМ "Хемус" е било разделено на две дела. Едното е в Националната следствена служба, а другото е възложено на ГД "Национална полиция". Второто разследване е завършено през декември и е внесено в Софийската градска прокуратура, но на този етап няма обратна връзка.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК