Коалицията обяви пълна подкрепа за Петков след разпита, само БСП се въздържа

От опозицията определиха разпита като ''рутинни действия''

09.02.2022 | 18:57 Редактор: Жаклина Иванова

Днешното изслушване на Кирил Петков в прокуратурата очаквано предизвика разнопосочни реакции в кулоарите на парламента. С изключение на БСП, формациите в управляващата коалиция застанаха зад премиера, а позицията използва случая, за да го атакува.

Партиите от управляващата коалиция обявиха пълна подкрепа за премиера Кирил Петков.

"Това е една форма на PR акция и реакция на страх, след като ние вече сме изразили публично от трибуната на Народното събрание и сме изчели декларация, че нямаме доверие на прокуратурата и очакваме оставката на Гешев", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"От страна на прокуратурата се демонстрира институционален натиск. Не знам защо го правят. Продължава г-н Гешев да си мисли, че е недосегаем", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От "Демократична България" отправиха директни критики към главния прокурор.

"Г-н Гешев очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. Коалицията застава изцяло зад премиера в тази ситуация", коментира Иво Мирчев от "Демократична България".

От опозицията определиха разпита като ''рутинни действия''.

"Най-нормалното нещо е той да предостави тези доказателства на прокуратурата. И не го викат на разпит доколкото разбирам, а трябваше да отиде там дори без да го викат. Дано не отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи. Може да сме му опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага", посочи Тома Биков от ГЕРБ.

А от партия "Възраждане" дадоха конкретни съвети на Кирил Петков.

"Аз бих посъветвал Кирил Петков да бъде малко по-смел, когато излиза да говори за това - да не чете. Ако кажеш, че Гешев е корумпиран, иди докажи и му го кажи в очите", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Единствената партия, която не коментира разпита на премиера, е БСП.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК