Петков преди разпита: Не съм тук да казвам кой е виновен, прокуратурата да си напише домашното

Премиерът донесе списък с 19 имена на хора, които според него са в основата на престъпността у нас

09.02.2022 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков пристигна за разпит в прокуратурата. Той занесе на разследващите списък с 19 имена на прокуратурата. В него са добавени 9 в сравнение със списъка от преди няколко дни, сред тях са на Петьо Еврото и Младен Михалев - Маджо.

Петков уточни преди да влезе за разпит, че всички данни, които носи са публични. 

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда по този начин изпълнителната власт да носи информация. 19 човека има в крайния списък, който нося. Моят екип събра публичната информация за хора, които от 10 г. се въртят, някои са по-пресни като Мата Хари, добавили сме Маджо, Петьо Еврото. Аз не съм тук да казва кой е виновен и кой не виновен", подчерта премиерът.

Той заяви, че очаква да разбере от прокуратурата дали е направила всичко възможно да сме сигурни, че има правосъдие. Според премиера е трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. 

Явяването на Петков в прокуратурата беше тема на коментари в Народното събрание.

"Това е една форма на PR акция и реакция на страх, след като ние сме изразили от трибуната на НС декларация от името на цялата коалиция, че нямаме доверие на прокуратурата и очакваме оставката на Гешев", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Г-н Гешев очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава категорично зад премиера в тази ситуация", каза Иво Мирчев от "Демократична България".

"От страна на прокуратурата се демонстрира институционален натиск. Продължава г-н Гешев да си мисли, че е недосегаем", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Прокуратурата предприема едно рутинно действие, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби. Те не го викат на разпит, а за нещо, за което дори без да го викат той трябваше да отиде сам", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Аз бих посъветвал премиера да бъде по-смел. Когато излиза и говори по тези въпроси да не чете. ако кажеш, че Гешев е корумпиран - отиди и му го кажи в очите", каза Костадин Костадинов от "Възраждане".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК