Хотелиери и ресторантьори получават от ББР кредити с по-ниска лихва

По програмата ще могат да кандидатстват и такива, затворили по време на пандемията

07.02.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Хотелиери и ресторантьори ще могат да получават кредити с ниска лихва от Българската банка за развитие. По програмата ще могат да кандидатстват и такива, затворили по време на пандемията.

В един от големите хотели на Златни пясъци последната фактура за ток е била три и половина пъти по-висока от предишната. Затова собственикът решил да инсталира за своя сметка фотоволтаична система.

"Заедно с ръководството взехме решение да поставим фотоволтаична система на покрива на хотела, защото това е добра инвестиция и добра помощ от високите сметки", каза хотелиер.

За финансиране на подобни проекти хотелиери и ресторантьори вече ще могат да кандидатстват за кредити от Българската банка за развитие. Програмата е с лимит 40 милиона лева. Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева.

"Ние се опитваме точно този сегмент, който му е трудно да се финансира другаде, да се финансира от ББР, затова пускаме този продукт", коментира изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Най-сериозните проблеми на бранша остават високите сметки за ток и липсата на кадри.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК