Петков: Планът ни за възстановяване е в ЕК, тя приветства промените

Вратите са широко отворени за общините със затруднения, увери премиерът

04.02.2022 | 11:05 Редактор: Тодор Петров

Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени. Това каза премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС кога България ще има одобрен План.

"Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор "Енергетика". В момента има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в енергетиката в АЕЦ "Козлодуй" и едновременно с това в момента в конфликта, който нараства между НАТО и Русия, имаме доста голям риск от потенциални санкции. В Плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която например дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана така, че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го направим за много къс период", обясни премиерът.

Петков обяви, че ще има обществени обсъждания на Плана. Според него е много по-добре да изчакаме още две-три седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещото на България по ужасно грешен начин. 

Министър-председателят посочи още, че вратите са широко отворени за общините, които имат затруднения. 

"Българските общини вече получават помощ, като част от помощите, които са за небитовите потребители. Тук става дума за допълнителни помощи. Направихме оперативно заседание на МС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства им трябват", обясни той, цитиран от БГНЕС. 

"Когато видяхме примери като в Столичната община, където една лампа от едната страна на улицата струва 5755 лв., а от другата страна същата лампа струва 1587 лв. и едновременно с това получихме желание за още финансова помощ, ние се стреснахме. Дали част от тези общини имат нужда за тези допълнителни пари, защото харчат 4 пъти повече, отколкото трябва за част от своите инвестиционни разходи или наистина са затруднени", каза още Кирил Петков. 

Той изтъкна, че държавата няма пари, а тези пари се вземат от данъкоплатците и се преразпределят. Кирил Петков подчерта, че оттук нататък никой няма да може да харчи непрозрачно пари.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК