Ковид планът на правителството: Затягат мерките на 4 етапа

Ще има нови мерки за подкрепа на бизнеса

13.01.2022 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

България условно е разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Какви мерки ще се предприемат вече ще зависи от заетостта на интензивните легла.

"Този подход ни дава възможност лесно да управляваме процеса. Хората ще виждат какво ще се случи на техните бизнеси и дали децата ще могат да ходят на училище. Нищо няма да бъде затворено днес. Ще имаме няколко дни напред за реакция", уточни премиерът Кирил Петков.

Ограниченията няма да се налагат на национално ниво, а според заболеваемостта по области. 

"Ако има малки области, с малко интензивни легла, ще можем да ги сливаме със съседни области, за да не бъдат затваряни", добави министър-председателят.

"Ще даваме възможност за реакция от 3 до 5 дни при обявяване на мерки. Може невинаги да има възможност, но ще се опитаме. Тъй като има големи разлики в областите, мерките ще се налагат на областен принцип. Има области, в които свободните интензивни легла са много по-малко, и други, в които интензивните са 30%", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Затягане на мерките ще се предприема на 4 етапа, като последният ще се случи при 80% заети интензивни легла. 

"Етап 4 е критичният етап, когато има 80 процента заетост на интензивните легла ще правим симетрично затваряне на бизнесите, освен на хранителните магазини и аптеките", каза Кирил Петков.

Приоритет ще бъде образователната система. Децата ще останат в класните стаи до третия етап.

"При 70% заети интензивни легла учениците 1-4 клас ще учат присъствено, 5-12 клас на ротация, която ще продължава 1 седмица. Без ротация и с тестване ще се учи в училищата за деца със специални образователни потребности. При 80% заетост - децата в 5-12 клас ще учат онлайн, а за 1-4 клас ще се решава според конкретната ситуация. Ще се взимат предвид още два индикатора - заболеваемостта и колко са наличните легла за интензивна грижа, специализирани за децата. Ако в малките населени места заболеваемостта е 2 пъти по-малко от тази в областта и има достатъчно легла, децата от 1-4 клас могат да останат присъствено", обясни министърът на образованието Николай Денков. 

Кирил Петков представи и 10 мерки за подкрепа за бизнеса. Ако се стигне до цялостно затваряне ще имат право на  20% безвъзмездна финансова помощ от приходите им в размер до 100 хиляди лева.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК