МОН: Детските градини няма да бъдат затваряни, малките ученици - до последно в клас

Учениците от 5 до 12 клас ще учат присъствено на ротация за не повече от седмица при 70% заетост на интензивните легла

13.01.2022 | 18:07 Редактор: Елеонора Танева
МОН: Детските градини няма да бъдат затваряни, малките ученици - до последно в клас

Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, независимо от ситуацията с Ковид-19 в страната. Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа ще бъде преустановяван само в краен случай. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от Ковид-19.

При 50% заети легла за интензивно лечение ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за "зелен сертификат" за учителите и тестването на учениците без "зелен сертификат" веднъж седмично. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, екскурзии.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. 

При 60% запълнени интензивни легла в болницитеще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. 

При 70% заети интензивни легла в допълнение към тестването половината от паралелките от 5 до 12 клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до 4 клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или "зелен сертификат" ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП. 

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети. По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица. 

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване. Важен ще бъде и делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и тази при възрастните между 30 и 40 години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК