Кирил Петков обяви кога бизнеси ще бъдат затваряни и всички ученици ще учат дистанционно

Основният критерий, който следва Националният оперативен план, е заетостта на интензивните легла

13.01.2022 | 17:22 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков представи Планът за справяне с пандемията. Той е изготвен заедно с министрите на здравеопазването и образованието, учени от БАН. 

"На ръба сме на една голяма вълна на Омикрон, която идва с бърза скорост в България. До този момент моделите с които се управляваше бяха леко неясни.  Изследвахме всички фактори, от които здравната система зависи, така че животът и здравето на хората да са приоритет. Стана ясно, че заетостта на интензивните легла е най-големият проблем. Процентът заетост предопределя дали здравната система може да отговори на натиска от Ковид кризата", заяви министър-председателят.

Той успокои, че на този етап нищо няма да бъде затваряно, но страната ни е на дни преди вълната от Омикрон.

Изготвя се карта на заетостта на интензивните легла по области. Всеки ден ще бъде актуализирана, ще се дава 5-дневна прогноза за развитието на ситуацията. Има 4 сценария на действие. 

"Когато 50% от всички интензивни легла са запълнени - мерките ще са малки. При 60% заетост бизнесите ще продължат  да работят и няма да се затварят училища. При 70% от запълване на интензивните легла започват първите по-меки мерки. Децата 1-4 клас ще продължат да ходят на училище. При 80% заетост - ще има симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките", обяви премиерът Кирил Петков. 

Той участва онлайн в пресконференцията, защото  е под карантина след заседанието на КСНС. 

"Надявам се, това че съм ваксиниран с 3 дози ваксини, да не доведе до реално заболяване", каза Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК