България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Витанов с прогноза за рекорден брой заразени, но и за разминаване с локдаун

"Дифузното разпространение е победило цялата страна", каза математикът от БАН

13.01.2022 | 08:54 Редактор: Искра Ангелова

"Ще гоним нови рекорди, Апокалипсисът се отлага. Това, което се случва в момента - Омикрон се бори за доминация и приключва третата седмица от борбата. Има още една седмица да се бори, след това ще започне да доминира. Оттам нататък до края на месеца и първата седмица на февруари ще е неговото време. Тогава ще са максималните стойности, свързани с тази вълна", каза математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че този вариант се бори да достигне 10 000 заразени на ден.

"Това, че имаме по 5-6 хиляди случая на ден, то е лошо, но от гледна точка на пожара, който върлува - не е лошо, защото по този начин "гори площта". Така вероятността за рязък и голям скок намалява. Не може да очакваме чудовищни пикове и стойности", добави проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него може да имаме и над 10 000 новозаразени за денонощие.

"Но няма да има достатъчно "гориво", за да поддържа високи стойности повече от 2-3 дни. Репродуктивното число ни казва, че 100 човека заразяват 115, имаме разширяване на обхвата на пандемията. Обаче не е в такива размери, че нещата да се влошават силно и бързо. В новия план на правителството за справяне с пандемията основният критерий ще бъде заетостта на интензивните легла. Въпросът е дали болниците могат да се справят с хората, които имат нужда от медицинска помощ... Ако те могат да се справят - защо да налагаме локдаун? Ако максимумът на вълната дойде, а болниците не са препълнени, може да се разминем с локдауна", подчерта математикът.

Както премиерът Кирил Петков, така и проф. Витанов смята, че "червената лампа" трябва ни светне при 80% заетост на интензивните легла.

"Дифузно разпространение днес има в цялата страна. То започва да преобладава, когато имаме над 2000 новозаразени на ден. В момента са 5 700. Дифузното разпространение е победило цялата страна. Делта вариантът постепенно отслабва, Омикрон постепенно набира сила. Това се вижда и от статистиката за смъртността. Ако Омикрон беше доминантен, смъртността щеше да е по-ниска с 10-15% на ден", поясни проф. Николай Витанов.

Той прогнозира затихване през втората половина на февруари.

"Най-лесно е да затворите училищата. Я се опитайте да затворите заведенията - веднага ще скочат едни с мускули, по-големи от моите. И аз не искам локдаун. Никой няма интерес от него", категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК