Правителството обяви кога ще затегне мерките

"На прага на петата вълна "зеленият сертификат" не може да бъде отменен", заяви Кирил Петков

12.01.2022 | 21:54 Редактор: Ваня Кузманова

Министър-председателят Кирил Петков обяви, че е готов да се срещне с протестиращите, веднага щом изтече карантината, под която е поставен. Той беше категоричен: На прага на петата вълна "зеленият сертификат" не може да бъде отменен. По-рано през деня участници в протеста бяха приети и на среща в министерството на здравеопазването.

В следобедните часове протестът пред парламента се премести пред сградата на министерството на здравеопазването. А екипът на министър Сербезова се съгласи да приеме на среща представители на протестиращите. В срещата участваха нейния заместник - Георги Йорданов, и главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Здравните власти останаха категорични, че на този етап здравният сертификат няма как да бъде премахнат, но ще бъде обсъден от работната група. Срещата приключи след близо двучасови преговори, а след края и стана ясно, че днешният протест няма да е последен. 

Петков се обърна лично към протестиращите с видеообръщение. Той заяви, че единственият начин щетите от пандемията да бъдат ограничени е масовата ваксинация. 

"Никой от нас не харесва ограничителни мерки. Няма българин, който би се радвал, ако просто има "зелен сертификат". Въпросът е кои са най-добрите мерки в този момент, така че да избегнем следваща голяма вълна. Мога да ви кажа, че въпреки че съм под карантина с моите колеги снощи работихме до 12:30 през нощта по нов модел за управляване на Ковид кризата. Тя е базирана само на един фактор - броят запълняемост на интензивните легла в здравната ни система", допълни министър-председателят Кирил Петков. 

На днешното си онлайн заседание министрите вече са приели и план за управление на Ковид кризата, който предвижда 4 етапа с конкретни мерки. Според плана по-сериозни ограничения ще се налагат, именно когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане критично ограничен. 

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на Ковид пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Много добър човек е този Петков или много добър дипломат...каквото и да е дано да има успех в преговорите и да се решават проблемите... Сигнализирай за неуместен коментар