Политическата криза не е решена, протестът е първи стрес тест за правителството?

Ще има ли сериозен отзвук днешната демонстрация зависи от отговора на институциите, твърдят анализатори

12.01.2022 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Ще има ли сериозен политически отзвук днешният протест зависи от отговора на институциите, твърдят анализатори. В същото време медици са разгневени, че именно в деня с най-много новозаразени с Ковид-19 се организира протест срещу "зеления сертификат".

Протестът срещу "зеления сертификат" наподобява събитията от лятото на 2020 година, казва политологът Антоний Гълъбов.

"Политическата криза не е решена и не е преодоляна. Партия "Възраждане" беше една от партиите на протеста. Много от стилистиката на този протест ни е позната от 2020 година, включително и появата на бесилката. Със сигурност от "Възраждане" привличат в момента този радикален антисистемен протест. И със сигурност има хора, които виждат в Костадинов и във "Възраждане" опозиция на опозицията и на управляващите", заяви той.

"Самият митинг е организиран от парламентарно представена партия и депутатите от тази партия, вместо да се правят на революционери, биха могли да използват тези възможности, които им дава Конституцията, и да се опитат да защитят тезите си. Според мен се търсят политически дивиденти, но всичко това намира една благодатна почва в недоволството на хората", посочи бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Според Гълъбов това е първият сериозен стрес тест за правителството. По думите му заявката на Кирил Петков, че само карантината го спира да излезе при хората, не е уместна.

"Той вече не е в ролята на протестиращ, а и той протестираше на един друг площад. В този смисъл - рязкото прекрачване на институционалните граници не помага", убеден е той.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов крайни мерки от страна на полицията към протестиращите не са били необходими.

"Дори полицаите да действат в рамките на това, което им позволява законът, много често упреци се отправят към тях. Законът дава право на полицаите да използват своята физическа сила и помощни средства. Така че при щурм на парламента никой не би трябвало да се оплаква от полицията", подчерта Йорданов.

А медици са изумени от повода за протеста.

"Това предизвиква у мен гняв и недоумение, защото това е голяма наглост и провокация. Това не е въпрос само на личен избор дали човек ще бъде имунизиран и дали ще спазва мерки, а е въпрос на нашето цяло общество и бих казал дори национална сигурност", заяви ръководителят на ваксинационния център на УМБАЛ "Александровска" д-р Васил Михайлов.

Според д-р Михайлов действията на протестиращите трябва да предизвикат остра реакция от страна на държавата. Той заяви, че "зеленият сертификат" трябва да остане и че не е пречка за икономиката.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ерджан
преди 2 години
Установилите се на случаен принцип инвеститори у нас,скоро ще си тръгнат,а други няма да посмеят да си вложат парите в една объркана държава,с един объркан народ.Отнемане на имунитета,следствие,съд и затвор за виновникът създал хаоса и брожението в държавата. Сигнализирай за неуместен коментар