Депутатите напуснаха през задния вход, влязоха 15 протестиращи за преговори

Консенсусът е, че няма проблем да се протестира, но сега не е подходящият момент

12.01.2022 | 14:08 Редактор: Здравко Черкезов

Протестът срещу "зелените сертификати" започна малко след 12 часа, когато депутатите приключиха своята работа. Голяма част от тях напуснаха през задния вход на сградата, който е и служебен.

От другата страна на парламента вратите са барикадирани с маси, които да попречат на протестиращите да влязат в сградата на Народното събрание. Депутатите от "Възраждане" пък искаха да излязат през централния вход и да се включат в протеста, но бяха спрени от служители на НСО.

Консенсусът сред депутати е, че няма проблем да се протестира, но сега не е подходящият момент заради пандемията от Ковид-19. 

"Продължаваме промяната" се роди с протестите, така че подкрепяме правото на хората да протестират. Друг е въпросът дали сега е най-подходящият момент, когато върлува Омикрон - да се пътува дълги часове в автобуси и да се вика на студения площад", коментира Искрен Митев.

"В протеста не можем да се включим поради простата причина, че имаме участие в това управление. Ние сме лоялен член на коалицията и отново ще кажа именно като лоялен член несъгласията, които сме имали, сме ги изразили. Това не означава, че ще свалим или компрометираме управлението", обясни Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

"Един такъв протест е вреден за българската държава, когато трябва да се спазват мерките и да се ваксинираме", категоричен бе председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Голяма част от депутатите на "Възраждане" са ваксинирани – взели са правилните мерки. Но е неприемливо да излизат публично и да казват, че това не помага", подчерта Стоян Михалев от "Демократична България". 

"Нашата позиция винаги е била последователна. "Зеленият сертификат" е продукт на обединената научната общност, той гарантира сигурността на българските граждани", заяви бившият здравен министър д-р Костадин Ангелов. 

"В тази обстановка да събереш хора на едно място означава, че не признаваш законите на страната", смята Хасан Адемов от ДПС.

15 души от протеста влязоха в сградата, за да разговарят с депутатите, които останаха.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК