Депутат от "Възраждане": Виждаме диктатура от управляващите, налагат се тежки мерки

На протеста се чуха призиви за гражданско неподчинение

12.01.2022 | 16:05 Редактор: Искра Ангелова

Опит за щурм на парламента, има много ранени полицаи и протестиращи. Също така има и арестувани. Ранените полицаи са настанени в няколко столични болници.

Протестът, който започна в 12:00 ч., е организиран от партия "Възраждане". Вътре в сградата на Народното събрание има останали депутати от партията и служители на администрацията.

Около 13:20 ч. кордонът от полицаи беше пробит и протестиращите се сблъскаха с част от полицаите. Недоволството се струпа пред централния вход на НС. От източната страна хората също се опитаха да нахлуят в сградата. Те успяха да свалят част от металната ограда.

Част от протестиращите са били стъпкани, а полицаите - ранени, тъй като протестиращите са със знамена, чиито прътове ползват като "оръжие".

От партия "Възраждане" се обявяват не срещу ваксините, а срещу политиката за "зеления сертификат" и правата, които той ограничава.

"Цялото това нещо е измама. Обещаха ни, че след първата и втората всичко ще приключи, но колко още лъжи трябва да произнесат", каза един от протестиращите.

Все пак група от няколко протестиращи беше допусната в сградата на НС, където са се срещнали със заместника на парламента - Кристиан Вигенин.

На протеста се чуха призиви за гражданско неподчинение и масово неспазване на Ковид мерките.

Полиция има от цялата страна, включително от Варна. А ключови булеварди и улици в София продължават да са затворени.

"Това, което искахме да направим ние, беше да излезем от централния вход, защото отвън е нашият народ. Искахме да отидем при тях, но охраната ни не позволи. Ние заставаме зад исканията им, много от депутатите излязоха през страничните входове, но тези народни представители доведоха тази ситуация - хората да са недоволни. Ние няма да си тръгнем, докато има протестиращи. Налагат се тежки мерки, опитахме се по всевъзможен начин да ги свалим. Не може управляващите да очакват, че българите ще търпят тези брутални ограничителни мерки. Ако светът е полудял, трябва ли и ние да полудеем", каза Цвета Галунова от "Възраждане".

По думите ѝ науката, че не е на едно мнение.

"Тук са хората, които защитават тази гледна точка, че тези мерки са неефикасни. Не може 2 години децата да нямат достъп до нормално образование. Това, което виждаме в момента от управляващите, е по-скоро диктатура, не е демократично българският народ да е излязъл навън, а в същото време ти да си се покрил някъде", допълни тя.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не е нито в Народното събрание, нито при протестиращите, тъй като е поставен под карантина заради КСНС.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК