22 са областите в "тъмночервената зона", прогнозираха кога ще затихне вълната

Има шанс учениците да завършат първия срок присъствено, заяви проф. Николай Витанов

13.01.2022 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

22 са областите в "тъмночервената зона" на заболеваемост в страната на двуседмична база. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 5 от областите са в "червена зона", в "жълтата" остава само Кърджали.

Въпреки нарастването на случаите, пикът на поредната вълна на коронавируса у нас още не е започнал, смятат експертите. Максималните стойности ще бъдат достигнати в края на януари и началото на февруари, когато Омикрон ще бъде доминиращ.

"Това, че имаме по 5-6 хиляди случая на ден, то е лошо. Но от гледна точка на пожара, който върлува - не е лошо, защото по този начин "гори площта". Така вероятността за рязък и голям скок намалява. Не може да очакваме чудовищни пикове и стойности", прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"В Европа до два месеца 50% от населението ще премине през тази инфекция. Това налага да се помисли за стратегия, която да се противопостави на това дифузно разпространение от една страна, а същевременно да се защитят отделните индивиди, защото има хора, които са рискови", заяви проф. Христо Найденски от БАН.

Математиците очакват по около 10 000 новозаразени с Омикрон за денонощие.

"Хората се заразяват и това не може да бъде спряно. Виждаме, че заразяването е голямо. Въпросът е колко стигат до болниците и могат ли лекарите да се справят с хората, ако имат нужда от медицинска помощ. Ако те могат да го направят, защо да налагаме локдаун? С малко помощ локдаунът може да ни се размине. Трябва да се пазим и да сме здрави. Това се иска от нас", коментира проф. Витанов.

Според него вероятно няма да се стигне и до поредно затваряне на училищата преди края на първия учебен срок. 

"Като погледнете процента на заразяване, той се увеличава, но все още е нисък. Има вероятност, и то не малка, учениците да си изкарат срока, още две седмици. След което ще им се даде някаква ваканция, която може да е малко по-продължителна, докато максимумът на вълната премине", прогнозира математикът.

Очакванията са петата вълна да затихне през втората половина на февруари.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК