Петков увери: България не е пред извънредна ситуация заради техниката на НАТО

Разполагането на самолетите и корабите е договорено преди години

25.01.2022 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът свика днес Съвета по сигурността заради ескалиращото напрежение около Украйна. 

На фона на нарастващото напрежение по оста НАТО - Русия, Кирил Петков успокои, че към момента страната ни не е изправена пред извънредна ситуация. А решението за разполагането на сили на НАТО от Испания и Нидерландия у нас е било взето много отдавна. 

"Корабите, които са в Черно море и за самолетите, които идват тук, това не е някаква извънредна ситуация. Това е част от решение от 2016 г. за засилено влизане в Черно море с военни кораби. Това е в тази рамка, няма нова рамка, която да е решена", категоричен беше Петков.

Според експерта по международни отношения и народен представител от "Има такъв народ" Димитър Гърдев, като член на НАТО действията на страната ни се определят от общата политика на Блока. Едновременно с това България запазва и суверенитета си. По думите му, у нас временно ще бъдат дислоцирани една ескадрила от Eurofighter Typhoon на испанските ВВС и два самолета F-35 от Нидерландия. 

"В нашето решение в парламента изрично се посочва, че тези наши съюзнически сили нямат право да използват въоръжението си без изричното съгласие на България. Ние поставихме тази клауза, за да има възможност и българската страна да оцени обстановката, когато евентуално има някакво нарушение на въздушното пространство. Изцяло е въпрос на българския суверенитет и решение на България да се използват въоръженията на тези самолети", категоричен е Гърдев.

Основният орган за вземане на решения, свързани с позицията и ролята на България по отношение на нарастващото напрежение между НАТО и Русия, ще бъде Съветът по сигурността. 

"Явно напрежението се вдига. Не бих казал, че в момента дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, а ние искаме деескалация. Ние ще бъдем конструктивен партньор", подчерта премиерът.

Направените препоръки след Съвета по сигурността днес ще бъдат обсъдени утре от Министерския съвет, а след това и от депутатите в парламента на извънредно заседание в сряда. То ще бъде закрито. 

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК