Как България се оказа в епицентъра на сблъсъка между НАТО и Русия?

Димитър Гърдев не очаква да се стигне до по-мащабен конфликт

24.01.2022 | 21:15 Редактор: Теодора Патронова

Защо България е в епицентъра на сблъсъка НАТО - Русия? 

"България се обедини около една обща позиция. Нашето право да имаме равноправно участие в НАТО си е абсолютно част от нашия суверенитет и тук няма да има никакви различия даже и от новата партия, която влезе в парламента. Нашата политика се определя от общата политика на Блока, така че ние нямаме възможности за самостоятелна инициатива. В този случай не е необходимо, защото тук преговорите се водят от обща структура на НАТО и САЩ. Тук не трябва да има преескалиране на напрежението", коментира експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

Той поясни, че силите, които разполагат войски на наша територия, няма да бъдат тук на постоянна основа.

"Като председател на Комисията по външна политика в предишния парламент добре познавам гласуваното решение за този етап от "Еър полисинг". В нашето решение на парламента изрично се посочва, че тези наши съюзнически сили нямат право да използват въоръжението си без изричното съгласие на България. Ние поставихме тази клауза, за да има възможност и българската страна да оцени обстановката, когато евентуално има някакво нарушение на въздушното пространство и изцяло е въпрос на българския суверенитет и решение на България да се използва въоръжението на тези самолети", каза още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че се намираме в много сериозен и конфликтен регион.

"Решението за членство на България в този съюз не е единствено и само Русия. Ние граничим с мощни държави. Участието в този съюз ни дава увереност и гаранции за суверенитета ни. Нека да не се измества темата само към Русия. Да погледнем какво е нужно на България и колко е важно да участваме в този единствен военен съюз", заяви Гърдев. 

"Със сигурност положението няма да се върне в тази точка, която беше само преди около месец. Но по-мащабен конфликт, с въвличане на НАТО и на сериозни военни действия срещу Руската федерация, не мисля, че ще има. Първо, няма такава възможност чисто юридически по Вашингтонския договор. Решението за такива действия се взема от Съвета на НАТО и от всяка една държава членка, там решението е единодушно. НАТО е отбранителен съюз, той действа само когато бъде нарушена териториалната цялост на държава членка", обясни експертът. 

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК