САЩ заплашват Русия с невероятни санкции при нападение срещу Украйна

Администрацията на Байдън може да лиши руските граждани от смартфони, таблети и игрови конзоли

25.01.2022 | 12:30 Редактор: Теодора Патронова
САЩ заплашват Русия с невероятни санкции при нападение срещу Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заплашва, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще бъде приложен нов контрол върху износа, за да навреди на стратегическите руски индустрии - от изкуствен интелект и квантови технологии до гражданския авиокосмически сектор, пише The Washington Post, позовавайки се на източници в Белия дом.

Администрацията може също да реши да използва този контрол по-широко, за да лиши потенциално руските граждани от смартфони, таблети и игрови конзоли, твърдят американски служители. Преди това такова "оръжие" е използвано само веднъж - за практическото изваждане от строя на китайския технологичен гигант Huawei.

Почти цялата електроника в наши дни включва полупроводници – малките компоненти, от които зависят всички съвременни технологии, от смартфони през самолети до квантови компютри. И почти няма полупроводникови елементи на нашата планета, които да не са направени с американско оборудване или разработени с помощта на американски софтуер.

С правилото за директни чуждестранни стоки администрацията на Байдън може да се опита да принуди компании от други страни да спрат да изнасят такива продукти за Русия, съобщи "Фокус".

Анализатори казват, че Русия е уязвима, защото не произвежда потребителска електроника или чипове в големи количества. По-специално, тя не произвежда полупроводници от най-висок клас, необходими за съвременна скорост на изчисление. Тази област е доминирана от Тайван, Южна Корея, САЩ, Европа и Япония.

Американски служители обаче казват, че администрацията на Байдън все още не е решила дали да ограничи контрола върху износа само до стратегическите сектори на руската икономика или да го разшири до ежедневните устройства.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
За какво са им чипове ? Руснаците ще извадят всички сателит от строя . Тези чипове може да си ги завърат в з .... а Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Аман от тъпотии. Накрая Путин ще врътни кранчето на газта на Европа и ще видят кон боб яде ли. Сигнализирай за неуместен коментар