Бързите тестове не хващат Омикрон, болниците са претъпкани с млади пациенти и деца

Директори губят доверие в тестовете в училищата, бум на карантинирани паралелки в Бургас

13.01.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Много градове обмислят затягане на мерките заради увеличаването на случаите на Ковид-19. Областни щабове затягат мерките срещу пандемията на локално ниво. Най-много карантинирани ученици има в областите Бургас и Перник.

Втори ден Бургаска област е в "тъмночервената зона", след като броят на заразените вече е над 1000 на 100 000 души население. Засега учениците от областта ще приключат първия учебен срок присъствено, с изключение на тези от тях, които са под карантина.

"Никога досега не сме имали толкова много карантинирани паралелки. В момента от 39 паралелки, които имаме в гимназията – 13 са под карантина. Последните три карантинирахме вчера", заяви зам.-директорът на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" Красимира Димитрова. 

"Голям проблем са болните учители, които за момента в нашата гимназия са 11 човека. Много е трудно да се намерят колеги, които да заместват тези учители", притеснява се директорът на ПГРЕ "Г. С. Раковски" Радостина Костадинова.

От ръководството на училищата не са убедени, че от по-честото тестване ще има резултат. 

Нараства броят на пациентите с новия вариант на Ковид-19 във Велико Търново. В белодробната болница повечето пациенти идват в усложнено състояние или се влошават много бързо. Една от причините е, че бързите антигенни тестове не могат да уловят новия вариант и показват фалшиво отрицателен резултат. Хората се забавят с лечението.

"Динамиката започна да се влошава от края на миналата седмица, пациентите се увеличават много съществено. Започнаха да идват доста млади хора,  деца и за нещастие много са в тежко състояние и влизат в болница", обясни управителят на Специализираната белодробна болница във Велико Търново д-р Стела Денчева.

А в Русе, въпреки високата заболеваемост, не предстои затягане на мерките. Това беше съобщено на брифинг след срещата на Областния оперативен щаб. Засилват се проверките от общините и местните здравни власти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК