Затварят нощните заведения в Смолянско в разгара на зимния сезон заради Ковид-19

Преустановяват се посещенията в нощни клубове, пиано барове и дискотеки

13.01.2022 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

В разгара на зимния сезон затварят нощните заведения в Смолянска област със заповед на местната здравна инспекция. Преустановяват се посещенията в нощни клубове, пиано барове и дискотеки на територията на цялата област, включително в ски курорта Пампорово.

На новите мерки най-остро реагираха в Пампорово. В курорта нощните заведения са четири. Според управителката на едно от тях мерките са дискриминационни.

"Ние накарахме целия си персонал да се ваксинира. Проверяваме всички клиенти, което за мене е много обидно. Не смятам, че затваряйки нощните заведения, това би решило проблема с големия брой болни", каза управителят на нощно заведение Силвия Атанасова.

Въпреки несъгласието обаче, ще се съобрази със заповедта, защото няма пари да плаща глоби.

"Икономическата ситуация в нашата държава е сложна - всичко ни е високо, токът ни е висок, данъците. И ако ние решим да направим един протест и да кажем не, ще работим, но в същото време като дойдат институциите и ни съставят една глоба, ние нямаме пари", добави тя.

"Нашата сметка за ток, като дружество, миналата година декември месец беше около 200 000 лева, а тази година - около 700 000 лева. Така че нека някой, когато реши да затваря подобен бизнес, да дойде да ни плати сметката за ток и тогава можем да говорим дали е редно да се затваря определен бизнес или не", обясни изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

В Смолян приеха мерките с разбиране.

"В Смолян дискотеките са две на брой и тези дискотеки работят един-два дни в седмицата. Не знам колко са пълни, но и там се изисква "зелен сертификат", така че не мисля, че би трябвало да създават някакъв проблем", посочи управителят на заведение Антон Арсов.

"Така или иначе няма много хора за нощните заведения. Хората вече спряха да излизат вечерно време, дори и да е отворено", каза Христо Паралиев.

От РЗИ-Смолян уточниха, че мерките са временни докато областта излезе от "тъмночервената зона".

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК