Приютът за бездомни в Горна Оряховица се нуждае от храна за зимните месеци

Причината са повишаващите се цени на хранителните продукти и консумативите

14.12.2021 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов

Приютът за бездомни хора в Горна Оряховица се нуждае от допълнителни хранителни продукти за зимните месеци. Причината са повишаващите се цени на хранителните продукти и консумативите.

В момента в приюта в Горна Оряховица живеят 14 души, които са без дом. Като Стефанка Христова от близкото село Върбица. През ноември пожар изпепелява до основи къщата ѝ, докато тя е за лекарства. 

"В 0:45 комшиите ме посрещат и казват: "Къща нямаш!" Нямах нито стая, нито топлина, нито нищо, всичко до дол е изгоряло!  Аз останах с дрехите, с които съм тръгнала – с анцуга, с палтенцето, жилетка и пола, а тук ми дадоха елече, блузка, анцузи...", разказа баба Стефанка.

Социалната услуга функционира по европейски проект, но дневната издръжка от 9,80 лв. на човек вече недостига разходите за храна и издръжка на всички в дома. С резкия скок на цените на хранителните стоки менюто на потребителите става все по-оскъдно.

"За коледно-новогодишните празници екипът на социална услуга "Приют" се е постарал да не липсва нищо на празничната трапеза, но като социална услуга ние имаме необходимост от по-дълготрайни хранителни продукти като пакетираните, олиото – на което му е много висока цената, лютеница, пастет. Ние сме отворени да се обогати менюто, да почувстват домашната обстановка", заяви управителят Силвия Райкова.

Баба Стефанка ще посрещне празниците в приюта и ще живее още дълги месеци в него, докато бъде настанена за постоянно в дом за стари хора. За Коледа в приюта подготвят празнична трапеза и подаръци.

Българи с големи сърца, които искат да дарят хранителни продукти на приюта и да създадат повече топлина по празниците, могат да го направят на място или да изпратят по куриер храни и подаръци.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК