Сигнал до Bulgaria ON AIR: Няма кой да помогне на психично болен бездомник

За момента Георги продължава да прекарва нощите си на пейка в парка

09.11.2021 | 18:12 Редактор: Здравко Черкезов

Сигнал за бездомник с психични проблеми, който от месеци живее на пейка в столичен квартал, подадоха зрители на Bulgaria ON AIR

За Георги междублоковото пространство в столичния квартал "Изток" отдавна се е превърнало в дом, а пейката в легло. Славка Панова е собственик на малък магазин за хранителни стоки и от известно време тя и съседите ѝ се опитват да помогнат на младия човек

"Как да ви кажа, контакт никакъв не може да му се създаде. Даже ако му подадеш нещо, той го изхвърляше, не искаше да му подава. Той е болен човек. Аз не знам как да го опиша", сподели тя.

Славка многократно е правила опити отговорните институции да се сезират по случая на Георги, но без успех. 

"Институциите: "Не ни е работата, ние нямаме как, къде да ги слагаме, ние не искаме отговорност". Добре, а този човек, ако няма разум в главата, а е болен. Как може да седи тук навън, идва зима", възмущава се тя.
 
Същият въпрос зададе и Bulgaria ON AIR на всяка една от отговорните институции. Отговорът беше един. Той не желае. 

"Не желаят да се занимават с нашите пациенти и много удобно се крият зад формулировката, "Ами той или тя трябва да се съгласи". Ами ти затова си социален работник, затова (ужким) си обучаван да работиш с хора с различни проблеми. Ние като че ли загубихме способността да изпитваме състрадание и още повече да бъдем съпричастни", смята директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

След поредния сигнал и многобройни обаждания се задейства екип на Дирекцията за социални услуги към Столичната община. Оказва се, че прокуратурата е единствената институция, която може принудително да настани Георги в кризисен център. 

"По никакъв начин не е комуникативен, а ние също сме притеснени за това, че идва зимата. Затова предприехме и друга последваща мярка. Тоест освен с Общинска полиция, но и с органите на реда, ще сезираме и прокуратурата за това да се предприемат адекватни мерки", заяви директорът на Дирекцията за социални услуги за деца и възрастни Минка Йовчева.

За момента Георги продължава да прекарва нощите си на пейка в парка. Докога, не се знае. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК