Трогателна история за доброто: Бездомник помогна на други двама без покрив

Диана Ковачева се самосезира след публикация в социалните мрежи

14.01.2021 | 19:31 Редактор: Искра Ангелова

Двама бездомни в София бяха настанени в кризисен център, след като омбудсманът Диана Ковачева се самосезира след публикация в социалните мрежи за пребита бездомна жена и бездомен глух мъж. Помагал им е трети бездомен.

Tова е история за оцеляването и за хора, готови да разделят залъка си с другия. Петър и Сезгин - той е глух, а тя - обездвижена. И двамата - бездомни. Оцеляват заедно. Преди Петър е бил сервитьор и барман. Съдбата си определят като изпитание.  

"Когато трябваше на 60 години да се пенсионирам, парламентът, депутатите гласуваха закон на 65 г. - мъжете, на 63 г. - жените. Така аз влязох в това нещо и не успях да се пенсионирам. Догодина ще ме пенсионират", разказа Петър.

Сезгин е обездвижена още от август, когато я пребиват. Преди дни обаче удря главата си и състоянието ѝ става още по-тежко. Така Петър започва да се бори сам за оцеляването и на двамата. Тогава на помощ им се притичва Галин. Той също е бездомен. За разлика от тях обаче е в добро здраве и се оправя по-лесно. Когато вижда колко са безпомощни, решава да споделя просията си с тях.

"Всяка вечер им нося храна, одеялата аз им купувам, обувките, които носят, аз съм ги купувал от втората употреба. Всяка сутрин чай им взимам. Знам какво е на улицата в тези студове. Бил съм на улицата и си казах: "Ще им помогна", категоричен е Галин.

Освен храна, той започва да търси и място за настаняване за Сезгин и Петър. Търси помощ в Столичната община, Община "Средец", обръща се и към социалните, но без успех - институциите не чуват молбите му. 

Тогава моли непознат да разкаже за двамата бездомни във Facebook. Само за 3 часа след качването на публикацията, историята им трогна хиляди. Стигна и до омбудсмана.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК